Stop for nedskæringer- genopretning nu !

13. november 2016, Lolland: KULSORT BUDGETFORLIG MÅ UDLØSE KRAV OM SOCIAL GENOPRETNING

Aldrig mere en sort oktober ! 

Den 13. oktober 2016 vedtog et flertal i byrådet i Lolland Kommune hidtil uhørt nedskæringer på velfærd og kommunal service.
Alle udvalg blev beordret til at svinge sparekniven. Særlig smertelige er nedskæringerne på social- og psykiatriområdet, som påføres de mest udsatte og forsvarsløse borgere. Værestedstilbud afvikles, bostøtte reduceres og institutioner, som vi ellers kan være stolte af, lukker.

I kølvandet på dette budget er luften fyldt med fyresedler, købekraften daler, den lokale økonomi svækkes.
Den politiske dagsorden handler dermed udelukkende om, hvordan man skal fordele elendigheden, men slet ikke om man hvordan vi vil udvikle den fælles velfærd, styrke en aktiv bosætning og sikre en grøn omstilling med skarpt blik for morgendagens industri.
Alle partier med undtagelse af SF og Enhedslisten stemte for det kulsorte budgetforlig. Enhedslisten pegede på en skattestigning men fik et fuldtonet NEJ, vi pegede dernæst på uforbrugte midler på anlægsbudgettet og mild reduktion af anlæg på veje og broer kombineret med et kassetræk og indtænkning af aktiv gældsinddrivelse, men fik nok engang et fuldtonet og dump NEJ. Der var et alternativ til fjernelse af nedskæringer, der berørte levende mennesker. Det blev afvist.
Vor melding lyder: Aldrig mere en sort oktober i Lolland Kommune.

Social genopretningsplan
Det handler ikke blot om at sige stop for nedskæringer, men også om at opstiller et anstændigt genopretningsprogram. Igennem flere år er der blevet skåret ned i Lolland Kommune. Det har uacceptable konsekvenser.
Vor ældre- og sundhedssektor skal have tilført flere arbejdshænder for at sikre fornøden praktisk hjælp og pleje med tilhørende omsorg, vor folkeskole med en sammensat elevgruppe skal have tilført flere ressourcer, hvis vi skal have standset flugten til de private skoler, vi skal fuldt ud have genetableret vor social- og psykiatrisektor, og vi skal ikke mindst være i stand til at gribe i de borgere, som bliver ramt af fattigdomsydelser, kontanthjælpsloft og 225 timers reglen.
Hvis ikke vi opstiller et sådant socialt genopretningsprogram, bliver vi fanget i nedskæringslogikkens åleruse, der primært bestemmes fra Christiansborg. Vi kommer til at foregive, at vi kan effektivisere os til sejr gennem øget produktivitet. Vi kommer til at spille med på falske ideer om, at man kan lade færre hjemmehjælpere, færre lærere, færre socialarbejdere klare de samme arbejdsopgaver ved at tilrettelægge arbejdet mere genialt. Resultatet er uomgængeligt: dårligere arbejdsmiljø, flere sygedage og svækkelse af den offentlige løsning.
Der er brug for at opbygge en alliance, der vil pege på de helt nødvendige løft inden for velfærd, men også buskørsel, borgerbetjening og investeringer i aktiv bosætning.

Nedskæringslinjen tilhører fortiden
Lolland Kommune har fået dokumenteret, at man er en yderst veldreven velfærdskommune, hvis man ser på det antal kroner, der anvendes på den enkelte sociale opgave. Den forebyggende indsats er bemærkelsesværdig vidtdreven.Vore offentligt ansatte løser store sociale opgaver for hele Danmark med de begrænsede midler, der er til rådighed. Derfor er der al mulig grund til at udvise ansvarlighed over for de institutioner, som vi stadig har – og dem vi har haft.
Derfor må den sædvanlige automatpilot, hvor snart sagt alle byrådspolitikere ved tilstundende budgetforhandlinger retter ind på rækken og fungerer som marionetdukker for en centralt besluttet nedskæringspolitik (Centralt bestemte anlægslofter, driftslofter, indførelse af historisk lave refusionsprocenter helt ned til 20 pct. selv for førtidspensionister og nu sidst brutale fattigdomsydelser, der fører til yderligere folkevandring fra Hovedstadsområdet til Lolland) afvises. Problemerne tørres af på kommunerne. Det er uværdigt!
Mindrebemidlede tvinges til at søge til områder med en overkommelig husleje, når man på et og samme tidspunkt oplever sociale nedskæringer og svimlende boligpriserne i storbyerne, mens huspriserne i Lolland Kommune er dalet i de sidste to årtier.

Tre veje ud af uføret
Vi ser tre principielle veje ud af uføret. De to sidste løsninger trænger sig på med ubønhørlig kraft, hvis man vil tænke langsigtet:
Det ene lyder. Genopretningsplanen finansieres gennem skattestigning, en gennemtrevlig af anlægsbudgettet (en vej som kun er acceptabel i det omfang vi freder udgifter, som fremmer aktiv bosætning og en infrastruktur, der også medtænker miljøhensyn) kombineret med et fromt håb om opadgående konjunkturer for vor kommune. Vi skal i denne forbindelse gøre opmærksom på, at man foretog et politisk valg ved budget 2017, der indebar en buffer på 20 mio. plus et overskud på 28 mio.
Den anden vej. Vi overlader nøglerne dvs. kommunekassen til Indenrigsministeriet. Ikke ved at bøje nakken men ved at fremlægge en offensiv genopretningsplan ledsaget af forslag til en udviklingsaftale for kommuner, der er særlig vanskeligt stillet. Begrundelsen er ligetil, når man befinder sig i den kommune i Danmark, der påtager sig langt større sociale opgaver pr. 100 indbygger end nogen anden kommune i Danmark
Den tredje vejindebærer, at vi løbende slås for 100 pct. statsskattefinansiering, når det gælder sociale udgifter, vi ikke har en kinamands chance for at påvirke som kommune. Det gælder i første række førtidspension. Vi skal tillige sikre et udligningssystem, der fuldt ud lever op til sin egen målsætning, nemlig at tilvejebringe mulighed for den samme kommunale service ved ensartet kommuneskat. Kritiske rapporter har dokumenteret med al ønskelig tydelighed, at vort udligningssystem er knækket samme. Det skæve Danmark bliver skævere. Der tildeles i dag udligningsmidler ud fra de beregnede sociale udgifter (regnemaskiner tæller og tæller og tæller løs med antal sociale klienter ganget med en gennemsnitspris), men dette system tager slet ikke højde for de faktiske sociale udgifter, som er bestemt af, at en enkelt person kan have behov for flere typer af hjælp.
Kampen for et lige Danmark starter i Lolland Kommune.

Bente Borreskov (Ø)
Knuthenborgvej 70
4930 Maribo

Søren Kolstrup (Ø)
Hybenvej 21
4930 Maribo 

Medlemmer af Lolland Kommunes byråd for Enhedslisten