Enhedslisten kræve 1 Mia mere til Psykiatri på Finansloven.

Der skal sættes ind med mere personale og flere sengepladser på landets psykiatriske afdelinger.

I hvert fald hvis det står til Enhedslisten, som vil have afsat en ekstra milliard kroner til psykiatrien.

– Vi skal have sat en prop i blødningen. Den psykiatriske del af vores sundhedsvæsen har simpelthen lidt i rigtig mange år. Der er patienter, som bliver udskrevet før tid. Der er en akut mangel på sengepladser og mangel på ansatte, og det skal vi have gjort noget ved, siger Enhedslistens frontfigur, Pernille Skipper.

Hun fastslår, at den ekstra psykiatri-milliard er et hovedkrav fra Enhedslisten i de kommende forhandlinger om finansloven for 2020.

– Vi kalder det for en akut-milliard. Allerede fra 1. januar 2020 skal der sendes penge ud for at sikre flere sengepladser, flere ansatte og mere hjælp til pårørende, siger Pernille Skipper, der senere i dag vil præsentere partiets udspil til den kommende finanslov på et pressemøde.

Konkret ønsker Enhedslisten blandt andet at bruge 340 millioner kroner ekstra til mere personale på de psykiatriske afdelinger, mens andre 250 millioner skal gå til ekstra sengepladser.

– Hvis vi giver en milliard til psykiatrien, så vil det være et første vigtigt skridt. Vi taler altså om mennesker med psykiske lidelser, som bliver behandlet rigtig dårligt – med ringe værdighed og ringe respekt af et system, som er blevet sparet og sparet og sparet væk, siger Pernille Skipper.

Pengene til den ekstra psykiatri-indsats vil Enhedslisten blandt andet finde ved at hæve skatten for aktie- og kapitalindkomst.

S ser positive takter

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, vil ikke på forhånd sige, om regeringen vil gå med til forslaget eller ej.

– Forhandlingerne tager vi ved forhandlingsbordet. Men jeg synes, at det er positivt, at Enhedslisten ligesom regeringen har et fokus på at styrke psykiatrien, siger Christian Rabjerg Madsen, som ikke ønsker at vende tommelfingeren op eller ned for de enkelte forslag i Enhedslistens udspil.

Han fastslår, at regeringen i den netop indgåede økonomiaftale med kommuner og regioner selv lagde an til en ny 10-årsplan på det psykiatriske område – med ekstra fokus på at mindske genindlæggelser og nedbringe ventetiden.

Der skal dog mere konkret handling til, mener Pernille Skipper.

– Det vigtige er, at vi får sat ind på de afgørende områder her og nu og ikke venter på en lang 10-års plan, siger hun.

Nogen garanti for ekstra penge til psykiatrien på den kommende finanslov vil Christian Rabjerg Madsen ikke give.

– Hvordan vi får det til at skinne igennem i forhold til den kommende finanslov, må vi tage, når vi sidder ved forhandlingsbordet sammen med blandt andet Enhedslisten, siger han.

Fylde et hul

Formanden for landsforeningen Sind, Knud Kristensen, mener, at en ekstra milliard til psykiatrien vil falde på et tørt sted.

– Vi har en psykiatri, som har været udsultet i årevis, så selvom en milliard ikke er nok til at fylde det hul, som er gravet, så er det et rigtig godt skridt i den rigtige retning, siger Knud Kristensen.

Han tilføjer dog, at det ikke er så lige til at oprette de 200 ekstra sengepladser i den almene psykiatri, som Enhedslisten lægger op til.

– Man vil nogle steder kunne finde plads, fordi man over de seneste år har nedlagt psykiatriske sengepladser, som kan genåbnes. Men andre steder, hvor man som i Skejby har bygget nyt, er der ikke plads til at man kan etablere nye sengepladser, før man bygger til. Så jeg tror, man kan komme langt, men ikke alle steder, siger Knud Kristensen.

‘Enhedslisten vil detailstyre’

Formanden for Danske Regioners psykiatriudvalg, Sophie Hæstorp Andersen (S), er glad for, at Enhedslisten vil give penge til psykiatrien.

– Det er hårdt tiltrængt, siger Sophie Hæstorp Andersen, som dog ikke mener, udspillet rammer plet.

– Vi har nogle udfordringer i regionerne – særligt med at finde tilbud til de mennesker, som er mest psykisk syge, og her er det vigtigt, at vi både investerer i sengepladser, men også i de botilbud, som både drives af regioner og kommuner, siger Sophie Hæstorp Andersen, som mener, Enhedslisten i for høj grad lægger op til at detailstyre psykiatri-indsatsen.

– Det handler om, at man går i dialog om de her midler og ikke laver for stramme retningslinjer fra Enhedslistens side. Vi har brug for flere sengepladser i retspsykiatrien, og jeg tænker, at nogle af de midler, som Enhedslisten vil bruge på at støtte psykiatrien, kunne gå til flere sengepladser dér. Det tror jeg er den rigtige vej at gå frem for at give pengene til den almene psykiatri, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Enhedslisten er dog helt klar til at justere på udspillet, lader Pernille Skipper forstå.

– Selvfølgelig er vi klar på at ændre prioriteringen af den milliard mellem sengepladser og retspsykiatri, hvis det er, hvad der skal til for at få tingene til at hænge sammen, siger hun.

Kan du være tilfreds, hvis du kommer ud af forhandlingslokalet, og der ikke er afsat en milliard ekstra?

– Alt er til forhandling. Sådan er det i en finanslov, siger Pernille Skipper.