Valgprogram 2009

 

VALGPROGRAM TIL REGIONSRÅDET PÅ SJÆLLAND 17. 11. 2009.

Et rødt og grønt lokalsamfund
Enhedslisten arbejder konsekvent og aktivt regionalt for at fremme en social og miljøansvarlig samfundsudvikling på demokratisk vis.

Som følge heraf ønsker vi befolkningens medvirken og medoplevelse i en fælles indsats for:

Et rødt samfund, som overalt bygger ligeværd, solidaritet og venskab mellem mennesker.

Et grønt samfund, der sætter miljøet, økologien og klimabalancen i højsædet. Dette
samfund tager samtidig afstand fra alle former for profitjagt.

Et gennemført demokratisk samfund, hvor folkestyre, selvorganisering og selvforvaltning præger både arbejdslivet og det samlede offentlige rum.

Dette er nogle mål, som kun kan nås gennem en aktiv, demokratisk, og offentlig folkelig kamp.

Spændetrøje til regioner og kommuner
Det danske velfærdssamfund udsultes langsomt, men sikkert. Udsultningen sker som led i en bevidst politisk strategi fra regeringens og støttepartiet Dansk Folkepartis side.
Den økonomiske krise må imødegås med flere ressourcer til den offentlige sektor. Der må afsættes flere midler til styrkelse af bl.a. kommunernes og regionernes indsats på det sociale og sundhedsmæssige område.
Med skattestop og stramme rammeaftaler for kommuner og regioner har regeringen sørget for, at den offentlige sektor vokser langsommere end den samlede samfundsøkonomi. Hvor den offentlige sektor ifølge regeringen kun må vokse med 0,5 % om året, er den samlede økonomi før krisen vokset med ca. 2 % om året.
Regionerne og kommunerne er dermed blevet presset til at gennemføre forringelser på bl.a. det sociale og sundhedsmæssige område. VC-regeringen har valgt at prioritere skattelettelser frem for at fastholde og udbygge det offentlige serviceniveau.
Samtidig arbejder regeringen for privatiseringer, udliciteringer, markedsgørelse og taxameterprincipper inden for den offentlige sektor.

Kampen imod de asociale nedskæringer
De omfattende og asociale forringelser i den offentlige sektor skaber bedre muligheder for private firmaer.
Når befolkningen oplever forringelser i det offentlige sygehusvæsen som følge af udsultningen, søger dem der har råd i stedet for over til privathospitaler og privatklinikker.
Når offentlige medicintilskud reduceres, tegner flere forsikringer hos sygesikring Danmark.
Når skidtet hober sig op, fordi den offentlige hjemmepleje er for ringe, vil dem der har råd købe ekstra rengøring hos private firmaer.
Når den kollektive trafik bliver dyrere og dårligere, gavner det omsætningen hos benzinselskaber og bilforhandlere. Med øget CO2 Udslip til følge.
Når kvaliteten i de offentlige daginstitutioner og skoler forringes, søger folk mod privatskoler og private børnehaver; herunder også dem der drives med profit for øje.

Strukturreformen – et led i regeringens strategi
De nye regioner og de nye storkommuner er skabt af VC-regeringen og Dansk Folkeparti for at give mere rum til markedet og for at overføre offentlige opgaver og arbejdsfelter til private virksomheder.
Hvor regeringen taler om specialisering, når det drejer sig om sygehusoperationer, har man ingen intentioner om at opretholde en specialiseret indsats, når det drejer sig om udviklingshæmmede, sindslidende, hjerneskadede og personer med andre handicaps.
De nye regionsråd har ingen mulighed for skatteopkrævning.
Dette betyder, at repræsentanterne i regionsrådet sidder i en spændetrøje, hvor de skal administrere budgetter, som bestemmes af andre end dem selv. Staten – dvs. regeringen – prøver at tvinge regionsrepræsentanterne til at gennemføre nedskæringer og centraliseringer til ugunst for befolkningen og velfærden. F.eks. ved kun at give 300millioner kroner til udførelse af sygehusplanen. Regionen havde søgt om 6 mia. kr.
Repræsentanterne i regionsrådet kan således komme til at fungere som statsmagtens og regeringens forlængede arm, der skal gennemføre en politik, som i virkeligheden er bestemt andet steds fra – nemlig af regeringen. Og som en “lynafleder”, som kan tage skraldet, når den offentlige utilfredshed med beslutninger bliver for stor. Her vil det nemlig blive regionsrepræsentanterne, som vil blive straffet for beslutninger, der i virkeligheden er blevet truffet et helt andet sted – af regering og folketing.

Enhedslisten i Regionsrådet
En stemme på Liste Ø er en stemme for bedre velfærd og mere demokrati i Region Sjælland.

Demokrati
Borgernes krav om offentlighed i forvaltningen skal bevares og styrkes.
Region Sjælland får ansvaret for at udvikle en helt ny plantype i form af Den Regionale Udviklingsplan. I forhold til den hidtidige Planlov er der tale om alvorlige forringelser og en klar svækkelse af offentligheden i forvaltningen.
Enhedslisten stiller derfor krav om, at enhver form for regional planlægning skal underlægges en landsdækkende planstyring, at der er indarbejdet høringsprocedurer, og at der sikres såvel borgere som organisationer, institutioner og foreninger de samme hørings- og indsigelsesrettigheder, som har været gældende siden den første regionsplanlægning i 1975.
Der skal sikres øget brugerindflydelse i regionen, hvorfor der efter Enhedslistens mening skal nedsættes et regionalt brugernævn med hørings ret over for kommuner, regioner og folketing.
Det er vigtigt, at folk i den offentlige sektor mødes med tillid. Og det er vigtigt, at gives reel plads og have lov til at kritisere deres arbejde offentligt. Det er det, som Liste Ø kalder ytringsfrihed.

Region i balance
Alle egne af regionen skal tilgodeses, når man afgør, hvor offentlige arbejdspladser skal placeres. Ligeledes skal ungdomsuddannelserne opretholdes og oprettes over hele regionen – således at det er muligt for unge at uddanne sig over alt i regionen, og unge ikke tvinges væk fra yderområderne. Erhvervspolitik må tillige tilrettelægges således, at afvandringen fra randområderne begrænses. Over alt i regionen bør der – alt efter de lokale forhold – oprettes forskellige former for lokalråd, som kan sikre lokalsamfundene en stemme i den nye region og i de nye storkommuner.

Sundhed og sygehuse
Gennem de sidste ca. 10 år har regeringen, amterne, forskellige administrative myndigheder og samtlige partier på nær Enhedslisten, uden større pressebevågenhed, gennemført en regulær revolution af sundhedsvæsenets organisering. Adskillige sygehuse er blevet nedlagt, behandlinger, selv banale, er blevet centraliseret ligesom fødeafdelinger.
Ved at regionerne næsten udelukkende skal tage sig af sygehusadministrationen, og finansieringen kommer fra en særlig sundhedsskat, har man skabt forudsætningerne for et privatiseret, forsikringsvæsen, der socialt skævdeler Danmark og uden tvivl vil resultere i mange menneskelige tragedier fremover på sundhedsområdet.
Regeringen vil, som ovenfor beskrevet, afskaffe bestemmelsen om, at der skal være fri (altså gratis) og lige adgang til det offentlige sundhedsvæsen. Nu hedder det “let og lige adgang”. Dermed beredes vejen for brugerbetaling på de sundhedsydelser, som hidtil har været gratis. Enhedslisten vil konsekvent bekæmpe brugerbetaling på sundhedsydelser. I Region Sjælland skal adgangen til sundheden fortsat være fri og lige.

Vi vil have et offentligt sundhedsvæsen i trit med tiden. Sundhedsvæsenet skal bygge på fem søjler:

  • Kvalitet i patientbehandlingen
  • Lokal og regional balance
  • Tryghed for patienter, pårørende og personale
  • Nærhed til sygehuse og akutbehandling
  • Effektivitet og samvirke i hele sundhedsvæsenet

På sygehusene i Vestsjællands amt serveres der økologisk/bæredygtig mad med stor succes, og til patienternes tilfredshed. Denne madordning vil Enhedslisten have indført på alle regionens sygehuse.
Centraliseringen af sundhedsvæsenet til få og større enheder, som på ganske enkelte behandlingsfelter kan være hensigtsmæssige, er ikke altid den rette recept, når disse fem søjler skal være fundamentet. Tværtimod vil centralisering ofte resultere i mere uoverskuelige og stressede arbejdsgange for sundhedspersonalet og i en række tilfælde føre til mindre omsorg for patienterne og patienternes pårørende.
Sammen med centraliseringen tilstræber VC-regeringen og Dansk Folkeparti en model med indbygget og intern konkurrence mellem forskellige dele af det offentlige sundhedsvæsen. En følge vil være øget brugerbetaling og voksende ulighed i sundhedsbehandlingen. Kædet sammen med taxameterordninger fører denne politik til en svækket offentlig sygehussektor, mens den gavner privathospitaler. Derfor lægger Enhedslisten vægt på en ganske anden og mere menneskeværdig sundhedspolitik til gavn for både sundhedsarbejderne og brugere af sundhedsvæsenet.

Vores politik går ud på følgende konkrete tiltag:

  1. Stop for nedlæggelse af flere sygehuse. Nærhed til akutfunktioner.
  2. Vi er imod 2 % effektiviseringer årligt, især at det er tidsubegrænset. Hvornår stopper det?
  3. Attraktive uddannelsesmuligheder af sundhedspersonale.
  4. Ansættelse af flere lægesekretærer, da læger og sygeplejersker i dag udfører mere og mere sekretærarbejde, hvilket er særdeles dyrt.
  5. Opprioritering af psykiatrien, herunder bedre sygehuskapacitet og bedre samarbejde med de somatiske afdelinger
  6. Flere ressourcer til de medicinske afdelinger. Debatten om sygehusene handler kun om 10 % af det de foregår på sygehusene.
  7. Behandling, lindring og pleje skal ske så tæt på borgeren som muligt, og IT skal i større udstrækning benyttes. Der kan satser mere på telemedicin.
  8. Ressourcer til ambulatorier til socialt svage gravide.
  9. Fødselsbetjeningen skal have sin egen organisation. Svangeromsorgen og fødslerne skal styres uafhængigt af sygehusvæsenet, da det er svært at få prioriteret et område, der ikke drejer sig om sygdom, men derimod om lykkelige omstændigheder, hvilket går ud over forebyggelsesarbejdet i bred forstand.
  10. Hjemmefødselsordningen, som fungerede i det tidligere Vestsjællands amt gælde for hele region Sjælland. Ordningen betyder at det er muligt at vælge at føde i hjemmet med jordmødre, der har specialiseret sig i hjemmefødsler, og som er til stede under hele den aktive del af fødslen.
  11. Helikoptere skal anvendes, som kompensation for de nedlagte sygehuse i yderområderne. De er ikke et vidundermiddel, at kan erstatte en effektiv ambulancetjeneste.
  12. Der skal oprettes regional sygehus- og ambulancetjeneste i offentligt regi i Region Sjælland.
  13. Liste Ø vil ikke have, at privatpraktiserende speciallæger bruger offentlige ressourcer så som udstyr og bygninger.
  14. Offentligt ansatte speciallæger skal ikke kunne henvise til sig selv som privatpraktiserende.
  15. Oprettelse af offentlige tandlæge stillinger i fysiske rammer, som kan tilbyde specialiserede tandbehandlinger som broer og implementater. På sigt kunne tilbyde gratis forebyggende tandpleje, behandling og reparation.
  16. Enhedslisten går ind for, at “de privatpraktiserende speciallæger”(familielægen) bliver til “offentligt praktiserende speciallæger”. Regionen skal stå for, at opbygge og drive speciallægepraksis. Som udgangspunkt med en gruppe læger og andre sundhedsfaglige personaler under samme tag.

Psykiatri
Psykiatriske sygdomme har stået i skyggen af somatiske sygdomme. Vi vil gøre op med denne skelnen. Der findes ikke fine sygdomme og ufine sygdomme. Der findes rigtig mange familie i regions sjælland som har psykiatrien inde på livet. Det er på tide at vi arbejder på at dette område på samme høje niveau som det somatiske område.
Der skal bl.a. arbejdes på en styrelse af indsatsen på det børnepsykiatriske område. De lange ventelister på henviste børn er ganske uacceptable.
Inden for hele den offentlige sektor skal brugerindflydelse fremmes, og det skal også ske på psykiatriområdet.
Enhedslisten er imod umyndiggørelse af mennesker og kæmper for, at fremme respekten og rettighederne for den enkelte person.
Der skal lægges vægt på forebyggelse og kvalitet i behandlingen. Det skal blandt andet gøres ved at arbejde i psykiatrien gøres mere attraktive for andre faggrupper.
Der er behov for en bedre koordinering mellem den specialiserede behandlingspsykiatri og distriktspsykiatrien. Det vil sige en bedre koordinering mellem regionen og kommunen.
Patienter med forskellige lidelser og i forskellige faser af deres sygdom skal naturligvis behandles forskelligt.
Der skal sikres det nødvendige antal psykiatriske sengepladser i regionen, som kan dække de specielle behov som distriktspsykiatrien ikke kan løfte. Og som muliggør den individuelt tilrettelagte behandling.
Det er vigtigt med et velfungerende psykiatrisk akutberedskab. Det er specielt vigtigt at regionen og kommunerne har koordineret denne opgave da den ligger midt imellem behandlingspsykiatrien og distriktspsykiatrien.
Det skal være en ret, at man kan oprette “psykiatriske testamenter”, som kan være en rettesnor for personalet.
Der skal arbejdes med mulighed for behandling uden medicinering i situationer, hvor den psykiatriske patient personligt ytre ønske derom.
Tidsubegrænsede diagnoser skal afskaffes og den psykiatriske patient skal have mulighed for, at få sin diagnose prøvet.

Tandsundhed
Der er store grupper af borgere i regionen som ikke får den forsvarlige tandbehandling. Det gælder blandt andet mange ældre borgere og borgere som er hjemløse, misbrugere og fattige. Og den mangelfulde behandling kan få både helbredsmæssige, sociale og psykiske konsekvenser for den enkelte.
Det er desværre et område som er meget stærkt styret af den liberalistiske tanke, men det vil vi modarbejde. Enhedslisten går ind for fri og lige og gratis adgang til tandsundhed. Det kræver et opgør med nogle vante traditioner inden for denne sektor. Det vil Enhedslisten arbejde for.
Enhedslisten vil arbejde for at man betragter tandsundhed på samme skala som andre sundhedsområder. Det betyder at det er gratis og tilgængeligt for alle. Som vi kender det for de yngste børn.
Der sker en del fejl i forbindelse med tandbehandling. Enhedslisten kræver at der bliver en bedre registrering af disse i stil med det vi kender fra det somatiske område.
Inden for tandbehandlingen er der også behov for en specialisering som har set det på det på det øvrige sundheds område.
Regionen har i dag ansvaret for, at der er en tandpinevagt. Det er vigtigt, at denne vagtordning reelt fungerer.

Beskæftigelse og miljø i sammenhæng
Enhedslisten arbejder for at alle regionens institutioner køber lokale og økologisk forarbejdede varer. I første omgang hvad angår fødevarer, men så vidt muligt også hvad angår tekstiler, byggematerialer mv. Der bør opstilles en flerårig plan for renovering af regionens bygninger med hensyn til lavenergiforbrug.
Der skal konsekvent gennemføres energibesparende foranstaltninger i regionens bygninger, og energiforsyningen skal i videst muligt omfang sikres ved hjælp af vedvarende energikilder – f.eks. ved at der opstilles solfangeranlæg på sygehuse og andre regionale bygninger.
Affald skal køres til genbrugsstationer. Dette skal udbygges i offentligt regi. Der skal lægges vægt på en lokal baseret, miljørigtig, affaldssortering, så tæt på kilden som muligt.
Enhedslisten kæmper for at region og kommune må involvere sig i offentlig produktion f.eks. på områder hvor sygehuse har en viden og erfaringer. Her skal denne erfaring og viden forblive i fælleseje. Kommunalfuldmagten skal gælde både region og kommune og den skal udvides.
Genbrugscontainere skal opstilles ved de store supermarkeder. Kompostbeholdere skal opstilles over alt i regionen.

Enhedslisten i Region Sjælland vil fremlægge en beskæftigelsesplan for regionen, akkurat som vi tidligere har gjort det i en række kommuner. Beskæftigelsesplanen vil bygge på følgende principper:

  • Anvendelse af den viden og kunnen som findes i Region Sjælland.
  • Partnerskab mellem producenter, forbrugere, region og kommuner i udvikling af ny produktion.
  • Fokus på økologi og vedvarende energi og andre tiltag der fremmer bæredygtigheden. Region og kommuner forpligter sig til at aftage produkterne fra disse fælles partnerskaber og giver en hånd med i forhold til at sikre markedsføringen af dem.
  • De eksisterende vækstfora skal efter Enhedslistens opfattelse kun have rådgivende status. Afgørende beslutninger der angår befolkningen i Region Sjælland skal alene træffes af de folkevalgte.
  • Borgere og offentlige ansatte skal have styrket retten og pligten til at udtale sig om kritisable forhold uden frygt for fyring. Såfremt en leder uberettiget fyrer en medarbejder på grund af ytringsfriheden, skal lederen forflyttes til et andet arbejde. Dette vil give borgere og ansatte den tryghed, som kan og vil være grobund for et kreativt miljø.

Der er råd til solidarisk velfærd
I Danmark er der 900.000 arbejdsløse og 2 millioner, som lider af stress. Denne politik er Enhedslisten imod. Vi ønsker derimod at fordele det arbejde der er på en mere afbalanceret og menneskeværdig måde.
Liste Ø ønsker at gøre dagpengene aktive. Der kan ansættes masser af hjemmehjælpere, sygehjælpere og pædagogmedhjælpere mm. i Region Sjælland, uden at det koster ret meget for samfundet. Men kassetænkning mellem stat, region og kommune forhindre dette.
Sparede dagpenge, sparet kontanthjælp, skatteindbetaling fra dem der er på arbejdsmarkedet og afskaffelse af tvangsaktivering giver i sig selv penge nok til at ansætte en hel del mennesker i Region Sjælland.

Specialinstitutioner
Specialiserede institutioner, med eksempelvis specialundervisning, børn med særlige behov, genoptræning, bo- og beskæftigelsestilbud til handicappede samt fysisk og psykisk udviklingshæmmede, kræver oftest et stort befolkningsgrundlag for, at der kan være et kvalificeret fagligt miljø og dermed leveres et forsvarligt behandlingstilbud. Af samme grund bør disse institutioner samles i regionen. Kommunernes hjemtagning af disse områder har betydet en atomisering og en forringelse af borgernes tilbud på det specialiserede område.
Også for disse institutioners brugere og pårørende skal den direkte indflydelse sikres.

Ungdomsuddannelser
Enhedslisten vil stille forslag om, at ungdomsuddannelserne bliver en del af regionens kompetenceområde.
For at fastholde en ligeværdig og ensartet kvalificerende ungdomsuddannelse over alt i regionen vil Enhedslisten kæmpe for en rimelig geografisk fordeling og spredning af alle relevante ungdomsuddannelser i Region Sjælland.

Enhedslisten stiller følgende hovedkrav til udviklingen af ungdomsuddannelserne:

  • Det nødvendige antal praktikpladser skal sikres inden for alle uddannelser.
  • Taxameterordninger, som fører til øget brugerbetaling for de studerende, og som skaber konkurrenceforhold mellem de enkelte uddannelsessteder og internt mellem de enkelte hovedfagområder på uddannelsesstederne, skal afvises og bekæmpes.
  • Klassekvotienter skal opstilles ud fra pædagogisk hensigtsmæssige, ikke kortsynede, økonomiske parametre. – Der skal ikke være mere end 24 elever i klasserne.
  • Lokale erhvervsinteresser bør ikke have adgang til uddannelsesinstitutionernes bestyrelser eller kunne øve direkte indflydelse på ungdomsuddannelsernes læseplaner og faglige indhold.
  • Lærer- og elevindflydelser i uddannelses institutionernes bestyrelser skal styrkes.
  • Enhedslisten vil sammen med lærerne og de studerende styrke kampen for mere demokrati og medbestemmelse i ungdomsuddannelserne.

Forskning
Enhedslisten vil støtte forskning og lokale projekter, når disse gavner udviklingen af økologi og klimaansvarlighed. Regionen skal hjælpe institutioner, uddannelsessteder og universiteter med at skabe rammer for forskning i regionen. Vi skal knytte kontakter til RUC og til syddansk universitet. Men realistisk skal vi have kontakt med alle forskningsenheder, naturligvis også hovedstadsregionen.

Trafik
På sjælland har strukturreformen dekreteret, at der skal være et selskab for Hovedstadsregionen og region Sjælland. Dette selskab styres i dag af en indirekte valgt bestyrelse med repræsentanter fra kommuner og regioner. Enhedslisten er imod denne konstruktion. Den er udemokratisk de ansvarlige for konkrete forbedringer eller forringelser kan ikke stiles til ansvar for deres handlinger.
Enhedslisten ønsker at udbygge den kollektive trafik i Region Sjælland. Alle lokalområder skal have gode, pålidelige og billige og/eller gratis forbindelser. Jernbanenettet skal udbygges, og listen støtter lokale initiativer til åbning af nærjernbaner. – Vi arbejder for en dramatisk billiggørelse af den offentlige trafik, der på sigt skal være gratis.
Coastertrafikken på Østersøen skal opprioriteres, og den skal geares til jernbanetrafikken. Liste Ø vil arbejde for at få genåbne tidligere jernbanestrækningerne og etablere nye. Vi ønsker en opgradering af Nord Vest-banen; i første omgang med anlæg af dobbeltspor på strækningen Lejre-Vipperød. Der bør efter vor opfattelse også anlægges et 5. spor mellem Roskilde og Valby. Vi støtter i øvrigt Køge løsningen med hensyn til den fremtidige sydgående forbindelse.
Enhedslisten vil i øvrigt arbejde for, at der udvikles en sammenhængende regional trafikstruktur, hvor sikker og geografisk dækkende person- og godsbefordring, og hvor miljø- og klimahensyn vægtes højt. Dette indebærer handicapvenlig befordring. Det betyder også, at Enhedslisten vil stille krav om oprettelse af Det Regionale Trafikselskab, hvor passagerer og trafikpersonale sikres direkte indflydelse på den regionale trafikstruktur. Det Regionale Trafikråd skal have høringsret over for Regionsrådet i spørgsmål om ruter, afgange og prisniveau.
Vi kan ikke støtte den nuværende Femern Bælt projekt, som efter Enhedslisten opfattelse blot er mere asfalt og mere CO2 udslip. Hvis det blev ændret til en ren tog løsning f.eks. med en biltogsmulighed, ville Enhedslisten støtte en fast forbindelse.

Regionernes fremtid efter Enhedslisten opfattelse
Enhedslisten støtter at regionerne skal forsætte i fremtiden. Alle meldinger om regionernes fjernelse handler om, at gøre det regionale niveau mere udemokratisk og give mere magt til profitstyring.
Regionen skal have mere reel kompetence.
Regionen skal have sin egen økonomi med egne indtægtskilder bl.a. via skat.
De regionale udviklingsstrategier skal være egentlige regionsplaner, som regionen har myndigheden til gennemfører.
Regionen skal have det overordnede miljøansvar i regionen og skal have retten til at stoppe virksomheder og skal stå for tilladelserne til miljøbelastende produktion.
Regionen skal stå for spildevandsplaner og vandmiljø helt generelt.
De specialiserede pladser skal i størst mulig udstrækning samles regionalt og regionerne skal have økonomi til at drive disse som egentlig driftsherrer.
Ungdomsuddannelserne skal flyttes over i regionalt regi.
Regionerne skal have mulighed for at lave stående udvalg med sagskompetence.
Regionerne skal have Kommunalfuldmagten tilbage og mulighederne for at benytte denne skal udvides.
Specialundervisningen skal samles regionalt.


Det har Enhedslisten gjort i regionen


Det har vi støttet

Vi har arbejdet for, at Falck fik frataget deres monopol på ambulancekørslen. Grundlæggende er det Enhedslistens holdning af ambulancekørslen skal være offentlig/regionalt anlæggende. Ambulancedriften skulle på offentlige hænder styret af regionen. Vi arbejder på at ambulancedriften bliver fuldstændig indliciteret og at ambulancerne bliver en del af sygehusfunktionen – sygehusenes arme ud til borgerne, hvor behandlingen af den enkelte starter allerede i ambulancen enten vha. en paramediciner, sygeplejerske, eller læge eller via telemedicin.

Vi støttede psykiatriplanen, som betyder nogle klarer forbedringer på det psykiatriske område for både børn og ældre og som øger kvaliteten af det arbejde som udføres.

Vi har støttet at regionerne har en fælles medicin og udstyrsindkøb til sygehusene.

Vi har støttet at regionen opbygget regionale lægehuse med samarbejde mellem flere læger og andet personale. Vi har også forslået, at der oprettes stillinger i regionen for læger som ønsker, at være “familielæge” uden at være privatpraktiserende læge. Det er vores opfattelse, at den “privatpraktiserende læge” er en døende og udfasende kategori, som ikke i fremtiden vil være ønsket fra hverken udøver eller bruger.

Enhedslisten har støttet, at regionen udarbejder specialeplan på grundlag af den vedtagne sygehusplan. Og har dermed sagt nej til, at regionen skal underlægge sig ministerens centraliseringskrav.

Det har vi været imod

At der blev lavet regions budgetter som indbygget forudsætninger om, at personalet bl.a. på sygehusene skulle løbe stærkere næste år – ligesom de også skulle sidste år og forrige år osv. Det har været en af hovedårsagerne til, at Enhedslisten har stået udenfor budgetforligene

At priserne på kollektiv transport steg. Det har været den anden grund til, at vi ikke kunne være del af budgetforlig.

At den regionale udviklingsplan havde Femern bælt forbindelsen, som en automatisk forudsætning.

Vi var imod sygehusplanen. Ikke med samme vinkel som regeringen, men fordi den betyd bl.a. lukning af fødeafdelingen i Slagelse.

Vi var imod en trafikplan for regionen som har gjorde fremtiden for mange lokale busruter meget usikker.

Det har vi fået vedtaget og fremhævet

Mere offentlighed om rådsmedlemmernes økonomiske interesser og ben i det hele taget

Regionens engagement i bl.a. banestrækning Næstved Slagelse.

Miljø og økologi

Ligestilling blandt andet i forbindelse med ansættelser og besættelse af udvalg og nævn.

Bæredygtig indkøbspolitik.