LIV OG HELBRED PÅ SPIL

Læserbrev af MF Christian Juhl, den 5 oktober 2018.
arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten

År efter år har skiftende regeringer sparet på Arbejdstilsynet.

180 millioner er det blevet til over de sidste 10 år. Også i årets finanslov vil regeringen spare på Arbejdstilsynet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sagde sidste år, at et dårligt arbejdsmiljø koster den danske samfund 80 milliarder kroner årligt – så man skulle mene, at der er penge at spare , hvis man investerer i den myndighed, som skal kontrollere, at virksomhederne har styr på arbejdsmiljøet.

Samtidig med at der hvert år er fyret adskillige tilsynsførende i Arbejdstilsynet, får de til stadighed nye opgaver: psykisk arbejdsmiljø, ny teknologi, udenlandsk arbejdskraft osv. osv. Besparelserne betyder en forringelse af tilsynets kvalitet.

Arbejdstilsynets kontrolbesøg er mere end halveret de sidste 10 år.

De fleste forventer vel, at en klage over dårligt arbejdsmiljø på en arbejdsplads bliver fulgt op af Arbejdstilsyns-besøg. Sådan er det desværre ikke. Kun hver 3. klage følges op af et tilsynsbesøg.

Når Arbejdstilsynet ikke følger op, er der for mange ikke flere muligheder for at handle.

De vedvarende besparelser på Arbejdstilsynet er en politisk nedprioritering af indsatsen for et godt arbejdsmiljø. Det er den modsatte vej, vi skal. Vi skal nedbringe antallet af de 61.000 årlige arbejdsskader – både for de skadedes skyld og af hensynet til samfundets økonomi.

Derfor skal der findes ekstra 100 mio. til Arbejdstilsynet i Finansloven for 2019.